Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) lijden wereldwijd 10 miljoen mensen aan tuberculose (tbc). Zowat 4 miljoen van hen krijgen geen adequate behandeling en in 2015 stierf nog 1,8 miljoen mensen aan de ziekte.[1] Het aantal gevallen daalt langzaam, maar tuberculose is na HIV/aids nog altijd de dodelijkste infectieziekte. In België lijden meer dan 1300 mensen aan de ziekte.[2] Janssen maakt zich zorgen over die aantallen en zet zich samen met anderen in om tbc de wereld uit te helpen.
Tuberculose is een bijzonder besmettelijke, dodelijke infectieziekte die wordt overgebracht door Mycobacterium tuberculosis. De besmetting gebeurt doorgaans door het inademen van bacteriën die vrijkomen als een besmet persoon hoest of niest. Tbc tast niet alleen de longen, maar ook andere organen zoals nieren, botten of hersenen aan. De infectie verspreidt zich vooral via de bloedbaan bij weinig weerstand of wanneer het aantal ziektekiemen bijzonder groot is.
Tbc is te genezen
Sinds 1944 is tuberculose te genezen met behulp van antibiotica, maar al snel werden de bacteriën ongevoelig voor antibiotica. Resistente vormen van tbc blijven in opmars vanwege verkeerde behandelingen of onregelmatige geneesmiddeleninname.
De standaardbehandeling bestaat uit een cocktail van vier antibiotica die de patiënt zes maanden lang moet innemen. Bij tbc verdwijnen de symptomen doorgaans na twee maanden, maar toch moet de patiënt de therapie daarna nog minstens vier maanden volhouden om de laatste bacil te doden. Een zware opgave, zeker voor patiënten in afgelegen gebieden. Maar voortijdig stoppen betekent dat het risico op ontwikkeling van resistente bacteriën exponentieel toeneemt.
MDR-TB ernstige bedreiging
Multidrugresistente tuberculose of MDR-TB is een van de dodelijkste en moeilijkst te behandelen vormen van tuberculose. Ze wordt veroorzaakt door stammen van een bacterie die ongevoelig is voor de krachtigste medicijnen die op de markt zijn. In 2013 trof de ziekte ongeveer 480.000 mensen wereldwijd, van wie meer dan de helft in India, China en de Russische Federatie.
Janssen-onderzoekers ontdekten en ontwikkelden een nieuwe behandeling voor MDR-TB als onderdeel van een combinatietherapie bij volwassenen. Dat geneesmiddel is intussen in heel wat landen op de markt en werd recent ook opgenomen in de Lijst van essentiële geneesmiddelen van de WGO. Janssen zet zich samen met anderen in om MDR-TB in te dijken. Zo lanceerden we in 2014 Janssen Global Public Health om de grote gezondheidsuitdagingen, waaronder MDR-TB, aan te pakken ook en vooral in de landen met bijzonder weinig middelen voor gezondheidszorg. We werken aan een verbeterde toegang tot medicijnen, vlottere samenwerking en ondersteunende gezondheidsoplossingen. Zo geloven we een betekenisvol verschil te kunnen maken voor de volksgezondheid in de hele wereld. Uiteindelijk streven we naar een wereld waarin niemand meer sterft aan tbc.