Skip to content

Zoek...

No Results

    Recent bekeken

      Listening...

      Sorry, I don't understand. Please try again

      1. Belgium /
      2. Hoe we werken/
      3. Transparantie/
      4. Dierproeven

      Dierproeven

      Onderzoek waarbij dieren betrokken zijn, is van essentieel belang geweest voor de vooruitgang van medische innovatie, met name voor de ontwikkeling van geneesmiddelen. Het zal belangrijk blijven voor verdere ontdekkingen totdat er levensvatbare alternatieven zonder dieren zijn ontwikkeld en geaccepteerd.

      Dierstudies zijn een wettelijke en regelgevende vereiste bij het ontwikkelen van medicijnen om de veiligheid en werkzaamheid te garanderen. J&J streeft ernaar het aantal proefdieren waar mogelijk te beperken. Verschillende Europese richtlijnen, nationale wetten en regelgevingen bepalen dat testen op dieren moeten worden uitgevoerd voordat ze worden blootgesteld aan mensen. Deze tests worden uitgevoerd onder de strengste omstandigheden en mogen alleen worden uitgevoerd als er geen alternatieven zijn.
      JNJ_BodyIllustration_Object_ErlenmeyerFlask_Colorway01
      Ethische en experimentele controle
      De wetten en richtlijnen leggen strikte regels op voor het uitvoeren en documenteren van dierproeven en voor de behandeling en verzorging van dieren die betrokken zijn bij wetenschappelijk onderzoek. J&J leeft deze wetten strikt na en houdt zich aan de hoogste normen voor dierenwelzijn.
      Elk wetenschappelijk onderzoek waarbij dieren betrokken zijn, wordt voorgelegd aan een ethische commissie die bestaat uit ten minste zeven specialisten met expertise op het gebied van ethiek, alternatieve methoden, diergezondheid, dierenwelzijn, wetenschappelijke methodologie, experimenteel ontwerp en statistiek. Bij elk onderzoeksproject controleert de commissie of er alternatieve testmethoden beschikbaar zijn en of het onderzoek wordt uitgevoerd met het grootste respect voor het welzijn van het dier, in overeenstemming met alle wettelijke en ethische normen. Voor onderzoeken waarvoor geen alternatieven beschikbaar zijn, worden de volgende ethische vragen overwogen: Wat kan de wetenschap van dit project leren en staan de lessen in een juiste verhouding tot het welzijn van het dier?
      De drie V’s bij J&J
      J&J zet zich zeer sterk in voor de 3V-principes: Vervanging, vermindering en verfijning.
      Vervanging
      Vervanging betekent dat, waar mogelijk, studies worden uitgevoerd zonder proefdieren. Dit kan bijvoorbeeld door gebruik te maken van celculturen, 3D-celstructuren, chiptechnologie (bv. organ-on-a-chip), fysico-chemische methoden, moleculaire biologie of wiskundige modellen. Bij Janssen worden alle geneesmiddelen en therapieën in ontwikkeling eerst in vitro getest, bijvoorbeeld in celculturen of elders buiten een levend organisme. Dit stelt ons in staat om de eerste belangrijke beoordelingen te maken over de veiligheid en doeltreffendheid van onze verbindingen en vermindert het aantal vereiste tests waarbij dieren betrokken zijn aanzienlijk.
      Vermindering
      Vermindering betekent dat het aantal dieren dat betrokken is bij wetenschappelijk onderzoek zo laag mogelijk moet zijn. Dit aantal mag nooit minder zijn dan het minimumaantal dat nodig is om betrouwbare resultaten te verkrijgen. Al onze tests waarbij dieren betrokken zijn, vereisen input van een biostatisticus om te garanderen dat de proefopzet juist is en dat het juiste aantal dieren wordt gebruikt om de onderzoeksvragen te beantwoorden.
      Verfijning
      Verfijning verwijst naar het aanpassen van houderij- of experimentele procedures om pijn en ongerief te minimaliseren en het welzijn van de dieren te verbeteren. Naast onderzoekers maken dierverzorgers en dierenartsen deel uit van het J&J-team dat zorgt voor het welzijn van de dieren. J&J heeft een uitgebreid en holistisch verrijkingsprogramma dat soortspecifieke mentale en omgevingsstimuli en sociale huisvesting biedt om het welzijn te verbeteren, inclusief positieve versterkingstraining en uitgebreide menselijke interacties, met spelen, aaien, verzorgen, buitenwandelingen en toegang tot speelruimten.
      Bovendien ondersteunt J&J het herplaatsen van sommige van onze onderzoeksdieren via ervaren en goedgekeurde partners.

      We hopen dat alternatieven en proefdiervrije modellen op een dag alle dierproeven kunnen vervangen. Vandaag de dag is het nog steeds nodig om dierproeven uit te voeren om innovatieve en veilige behandelingen voor mens en dier te ontdekken en te ontwikkelen.
      Assets 2024-10-08/JJIM_Photo_ProteinMaker_09_4406.jpg
      Grotere transparantie
      In november 2019 ondertekende J&J samen met eenentwintig andere Belgische onderzoekscentra het Transparantieakkoord over dieronderzoek in België. Samen zetten we ons in om vaker en opener te communiceren over dieren die betrokken zijn bij onderzoek.
      De overeenkomst bevat vier verplichtingen:
      1. Duidelijk zijn over hoe, wanneer en waarom dieren betrokken zijn bij onderzoek,
      2. Onze communicatie met de media en het publiek verbeteren, inclusief de implementatie van alternatieve methoden en de vermindering of verfijning van dierproeven,
      3. proactief zijn in het bieden van mogelijkheden aan het publiek om meer te weten te komen over de dieren die betrokken zijn bij onderzoek en de regelgeving die hierop van toepassing is,
      4. Jaarlijks verslag doen van de voortgang en onze ervaringen delen.
      Bij J&J beschouwen we deze overeenkomst als een belangrijke verplichting in onze communicatie over de dieren die betrokken zijn bij onderzoek.

      Meer informatie en de volledige tekst van de transparantieovereenkomst vind je hier.