Vlak na Prinsjesdag ben ik als Hoofd Campus / External Affairs van Johnson & Johnson (J&J) in Nederland nieuwsgierig naar de implementatie van het regeerprogramma van ons nieuwe kabinet. De plannen bieden een stevige basis voor een ambitieuze toekomst, maar vragen wel om gerichte en concrete acties. Nederland heeft veel in huis om een leidende rol te spelen in biotech en life sciences. Dit is ook nodig, immers deze sector is door het vorige kabinet aangewezen als een van de 10 sleuteltechnologieën voor de toekomst van ons land. In de Nederlandse vestigingen van J&J zetten we ons, met bijna 5.000 collega’s vanuit 8 verschillende locaties in ons land, dagelijks in voor een gezondere samenleving en een sterkere economie. Het regeerprogramma biedt een veelbelovende basis voor de toekomst van Nederland als innovatief en concurrerend land. Om écht impact te maken, roepen wij het kabinet op om daadkrachtig te handelen: kom snel met de eerder toegezegde integrale overheidsvisie op biotech, erken de toegevoegde waarde van innovatieve geneesmiddelen en medische technologie en hun positieve impact op patiënten en onze samenleving, en voer voorspelbaar, consistent beleid rond duurzaamheid.
1. Een nationale biotech-strategie is cruciaal voor innovatiekracht en verdienvermogen
Het is positief dat het kabinet zich wil inzetten om het ondernemings- en investeringsklimaat van Nederland te verbeteren. Onder meer de besluiten om de expat-regeling in stand te houden en niet te tornen aan de Innovatiebox en WBSO dragen daaraan bij. Een ijzersterk en voorspelbaar ondernemings- en investeringsklimaat is essentieel voor een stabiele economie en gezonde bedrijven. En iedereen profiteert daarvan. Dit kabinet heeft de ambitie uitgesproken om Nederland terug te brengen in de top-5 van meest concurrerende landen wereldwijd. Daarvoor is wel veel werk nodig! Het vraagt om een lange adem en een stevige basis die we nu moeten leggen. De urgentie daarvan werd recent nog onderstreept door het rapport van Mario Draghi, waarin hij de noodzaak benadrukt om de concurrentiekracht van de EU op korte termijn te versterken. Ook dit is hard nodig, want we lopen ernstig achter bij andere regio’s in de wereld. Door onze Nederlandse regering worden er nu echter ook serieuze maatregelen aangekondigd die onze onderzoeks- en kennisinstellingen hard raken. Dat vinden wij als bedrijf moeilijk te verenigen met de ambities met betrekking tot innovatiekracht en verdienvermogen: investeringen in onderwijs en onderzoek zijn cruciaal.
Eén van de belangrijkste sleutels tot het succesvol uitvoeren van deze ambitie is het doorzetten van de integrale overheidsvisie op biotech, zoals eind 2023 al werd aangekondigd door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Biotechnologie is niet alleen een cruciale motor voor innovatie in de gezondheidszorg, maar ook voor economische groei. Bij J&J dragen we daar actief aan bij. Op het Leiden Bio Science Park werken we met meer dan 3.000 collega’s aan de ontwikkeling, productie en distributie van geneesmiddelen en medische technologie voor patiënten wereldwijd. Door samen te werken met universiteiten, hogescholen en mbo’s benutten we bovendien gezamenlijk expertise en versnellen we innovaties die de toekomst van de gezondheidszorg vormgeven. Maar om de internationale positie van Nederland als biotech-hub te versterken, is een snelle en gecoördineerde uitvoering van de biotech-visie écht onmisbaar.
2. Erken de cruciale bijdrage van innovatieve geneesmiddelen en medische technologie aan de Nederlandse zorg en economie
Te vaak worden vooral innovatieve geneesmiddelen als een kostenpost gezien, in plaats van als investering. Er wordt veel te gemakkelijk voorbij gegaan aan de waarde die deze innovaties opleveren voor onze samenleving in het algemeen en voor patiënten in het bijzonder. Natuurlijk moeten we onze zorgkosten beheersbaar houden, laat daar geen twijfel over bestaan. Maar laten we wel stoppen met het eenzijdig focussen op geneesmiddelen. Die bepalen namelijk slechts 6% van de totale zorgkosten. Dat getal mag geen excuus zijn om er niet naar te kijken. Maar waar sowieso helaas veel te weinig naar gekeken wordt, zijn de enorme kansen die geneesmiddelen bieden om efficiënter te werken zonder in te boeten op kwaliteit. Omdat de discussie veel te vaak wordt beperkt tot de kosten van geneesmiddelen, laten we veel potentie onbenut.
Een verschuiving van de aandacht naar behandelingsuitkomsten in plaats van alleen kostenbesparing zou Nederland in staat stellen om op lange termijn veel meer waarde te creëren. De innovatieve geneesmiddelensector is een belangrijke pijler van deze innovatie en levert een grote bijdrage aan onze economie. Een recent KPMG-rapport laat zien dat Nederland 36 geneesmiddelenbedrijven telt, met een gezamenlijke productiewaarde van bijna 7 miljard euro. J&J is een van die bedrijven. Wij dragen vanuit Nederland met trots bij aan de productie en distributie van geneesmiddelen die wereldwijd levens verbeteren. Door ons meer te richten op efficiëntie van zorg, innovatie en behandelingsresultaten, kunnen we samen met de overheid de zorg toekomstbestendig maken en tegelijkertijd zorgen dat de kosten beheersbaar blijven.
3. Concreet verduurzamen voor een groene toekomst
In een wereld waarin de eisen op het gebied van duurzaamheid steeds verder toenemen, kan Nederland het zich niet veroorloven om achter te blijven. Het nieuwe kabinet erkent gelukkig de noodzaak van groene groei en zet het Nationaal Programma Verduurzaming Industrie (NPVI) voort, dat bestaande industrieën helpt verduurzamen via een maatwerkaanpak. Het succes hiervan vereist niet alleen betrokkenheid van de overheid, maar ook van bedrijven. Bij J&J zijn we vastbesloten om onze verantwoordelijkheid hierin te nemen. We hebben stappen gezet om onze bedrijfsvoering te verduurzamen en dragen actief bij aan een gezonde planeet, zoals ook te lezen is in ons meest recente Health for Humanity rapport. Zo komt 87% van onze wereldwijde elektriciteit uit hernieuwbare bronnen. In Europa, de Verenigde Staten en Canada is dat zelfs 100%. Daarnaast werken we samen met andere bedrijven in onze sector aan het verminderen van medicijnresten in water. Het is positief dat ook het kabinet plannen heeft op dit gebied, om zo de waterkwaliteit in Nederland te verbeteren. Dit biedt een uitstekende kans om onze krachten te bundelen en gezamenlijk effectieve oplossingen te ontwikkelen.
Deze initiatieven tonen aan dat zorginnovatie en duurzaamheid hand in hand kunnen gaan. Investeren in groene technologieën verbetert zowel de gezondheid van patiënten als die van onze planeet. Voor verdere vooruitgang is consistent duurzaamheidsbeleid cruciaal – bedrijven willen immers investeren in landen die hun groene ambities serieus nemen. In mijn ogen is het essentieel dat het kabinet hierop blijft sturen. Zodat Nederland voorop kan gaan lopen en ook voor verbetering van de concurrentiepositie van ons land.
Klik hier om dit artikel op LinkedIn te lezen.