Dr. Paul Janssen (1926-2003), de oprichter van Janssen Pharmaceutica, een van de belangrijkste voorlopers van Johnson & Johnson Innovative Medicine, was een van de meest innovatieve en inspirerende farmaceutische wetenschappers van de 20ste eeuw. Onder zijn leiding werden meer dan 80 nieuwe geneesmiddelen ontdekt, die de levens van patiënten over de hele wereld veranderd hebben. Dr. Paul registreerde tijdens zijn leven meer dan 100 patenten en publiceerde meer dan 850 wetenschappelijke artikelen. Hij ontving meer dan 80 medische prijzen en kreeg verschillende eredoctoraten uitgereikt.
Tijdens zijn jeugd maakte Paul Janssen iets mee wat zijn leven zou veranderen: zijn zus van vier jaar overleed aan tuberculeuze meningitis, wat diepe indruk op hem maakte. Later zei hij dat dit verlies hem ertoe had aangezet om een loopbaan in de geneeskunde na te streven. Dr. Paul was ervan overtuigd dat wetenschappelijk onderzoek een grote bijdrage kan leveren aan het verbeteren van medische zorg.
Onafhankelijk onderzoeksbedrijf
In 1953 richtte hij met weinig financiële middelen een onafhankelijk wetenschappelijk onderzoeksbedrijf op. “Men dacht dat mijn plan onmogelijk was”, zei hij ooit. “Ik was heel jong en een deel van mijn motivatie was aantonen dat ik gelijk had, en dat de sceptici het fout hadden.” Hij bouwde een succesvol farmaceutisch bedrijf op, dat baanbrekende ontdekkingen deed binnen verschillende expertisegebieden, van neurowetenschappen tot infectieziekten.
Nalatenschap in verschillende expertisegebieden
Dr. Paul zette zich in voor de zoektocht naar oplossingen voor patiënten met een psychische aandoening en voor de bevordering van het neurowetenschappelijk onderzoek. Een doorbraak kwam in 1958, met de ontwikkeling van een geneesmiddel dat ervoor zorgde dat veel patiënten met schizofrenie niet meer langdurig in een inrichting opgenomen hoefden te worden. Dr. Paul was actief binnen veel verschillende expertisegebieden: hij werkte aan behandelingen tegen maag-darm ziekten en schimmelinfecties, aan middelen tegen hiv/aids en aan een hele reeks andere geneesmiddelen.
Onderdeel van Johnson & Johnson
In 1985 zette dr. Paul Xi’an-Janssen Pharmaceutical op, het eerste westerse farmaceutische bedrijf in de Volksrepubliek China. Een aantal jaar later ontwikkelden Janssen-wetenschappers een bestrijdingsmiddel tegen de schimmels die het beroemde terracottaleger van Xi’an bedreigden. Bekijk deze video om meer te weten te komen over de bijdrage van Johnson & Johnson aan het redden van dit werelderfgoed .
In 1961 werd Janssen Pharmaceutica opgenomen in de Johnson & Johnson-groep, de wereldwijde marktleider op het gebied van gezondheidszorgproducten. De nalatenschap van dr. Paul leeft voort bij Johnson & Johnson Innovative Medicine, inmiddels een groep farmaceutische bedrijven met bijna 40.000 werknemers over de hele wereld. In de geest van dr. Paul werken we nog steeds aan nieuwe mogelijkheden voor het behandelen, genezen en voorkomen van ziektes door middel van wetenschappelijk onderzoek. We richten ons hierbij op vijf expertisegebieden — Oncologie, Immunologie, Neurowetenschappen, Cardiopulmonaal en Pulmonale hypertensie. Collega’s van dr. Paul hebben vaak gespeculeerd over het geheim achter zijn buitengewone prestaties. Sir James Black van het King’s College London schreef hierover: “Voor zover ik weet, begon dr. Paul nooit aan een project zonder een bepaalde voorstelling in zijn hoofd over het startpunt van het onderzoek, een ‘hoofdmolecuul’, maar ook over hoe zijn uitvinding klinisch bruikbaar zou zijn.” Het is deze gerichtheid op patiënten die ons bij Janssen nog iedere dag inspireert.
De Dr. Paul Janssen Award
Paul Janssen overleed onverwacht op 11 november 2003, op 77-jarige leeftijd. Hij liet zijn vrouw Dora, vijf kinderen en 13 kleinkinderen achter. Zijn nalatenschap aan de farmaceutische wetenschap is ongekend. Het eerbetoon dat zijn innovatieve geest het beste eert, is de Dr. Paul Janssen Award for Biomedical Research, die Johnson & Johnson Innovative Medicine in 2005 in het leven riep om dr. Paul te gedenken. Deze prijs heeft als doel om “creativiteit in biomedisch onderzoek te bevorderen, te erkennen en te belonen”.